Interkerkelijk Overleg Schoolzaken

Godsdienstige vorming in openbare scholen: een ontmoeting tussen kind en godsdienst!

IKOS is een landelijke, interkerkelijke stichting voor ‘schoolzaken’, die zich inzet voor het eigen karakter en de kwaliteit van godsdienstig vormingsonderwijs (GVO) in het openbaar primair onderwijs.

Voor veel kinderen vormt het keuzevak GVO een eerste kennismaking met godsdienst en met de uitingen van godsdiensten in onze cultuur en samenleving. De wekelijkse lessen bieden hen enige kennis en helpen hen vooral op weg voor henzelf de betekenis te leren kennen van Bijbelse verhalen en waarden voor hun eigen leven. Ze helpen kinderen een eigen kijk op het leven op te bouwen en een levenshouding die bijdraagt aan een humane samenleving.

IKOS stimuleert een open, niet-dogmatische benadering van dit onderwijs, dat de gelegenheid biedt tot een echte ontmoeting tussen kind en godsdienst. Door middel van opleidings- en scholingsactiviteiten, uitwisseling van ideeën en ervaringen en de productie van lesmaterialen helpt IKOS de GVO docenten bij de invulling van dit onderwijs.

Krimpen aan den IJssel kent een plaatselijke IKOS-afdeling.

Dit stichtingsbestuur bestaat uit vijf vertegenwoordigers van de plaatselijke PKN gemeenten:

Voorzitter: Huib Neven, namens de Rank;

Secretaris: Josine Loef, namens de IJsseldijkkerk;

Penningmeester: Henk Heurter, namens de HWBA;

Ria van der Plicht, namens de Ark;

Annemarie Hornyak, namens de Wingerd.

U kunt desgewenst het bestuur benaderen via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 0180520017

 

Aan het IKOS-bestuur zijn ook twee docenten Godsdienstig vormingsonderwijs verbonden:

Wil Hartog

Adrie Hey

Deze docenten verzorgen de lessen Godsdienstige vorming op de drie Krimpense Openbare Basisscholen: Paperclip, Kortlandschool en Fontein.