• Start
  • Nieuws
  • Impressie van de gezamenlijke gemeente avond

Fiscaal: periodieke giften

Uw jaarlijkse vrijwillige bijdrage aan Actie Kerkbalans is fiscaal aftrekbaar. Maar dat geldt slechts voor een deel van die bijdrage. Pas als u in totaal meer dan 1 procent van uw ‘verzamelinkomen’ en tevens meer dan 60 euro aan giften uitgeeft, dan is alleen het meerdere aftrekbaar. En dat ook nog eens tot maximaal 10 procent van uw verzamelinkomen. Deze regels gelden voor wat de belastingdienst aanduidt als ‘gewone giften’. Daarnaast kent de belastingdienst ook het begrip ‘periodieke giften’. Periodieke giften zijn volledig aftrekbaar, zonder drempel en zonder maximum. 

 

Spelregels

Om uw jaarlijkse giften aan de kerk ‘periodieke giften’ te laten zijn, moet u twee spelregels in acht nemen:

  1. u moet schriftelijk vastleggen dat u uw gift gedurende ten minste vijf jaar doet. 
  2. u moet gedurende die periode jaarlijks hetzelfde totaalbedrag aan de kerk overmaken.

Overeenkomst met de kerk

Uw periodieke giften kunnen eenvoudig worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst tussen u en de kerk. Deze overeenkomst vindt u hier

Voordeel voor de kerk

Periodieke giften kosten u netto minder dan gewone giften. Overweeg daarom om in de overeenkomst een hoger bedrag op te nemen dan het bedrag dat u voorheen gewend was te geven. Dan komt het fiscale voordeel geheel of gedeeltelijk ten goede aan de kerk!

Alles meerekenen

Wat geldt voor uw jaarlijkse bijdragen in het kader van de Actie Kerkbalans, geldt ook voor uw andere giften aan de kerk, zoals collectebijdragen. Als u gedurende ten minste vijf jaar jaarlijks steeds dezelfde hoeveelheid collectebonnen aanschaft, dan mag u ook deze giften meenemen in het bedrag dat u in de overeenkomst vermeldt. 

Als u uw jaarlijkse bijdrage aan de kerk volgend jaar weer wilt verhogen, dan kunt u via een tweede overeenkomst ook die extra bijdrage fiscaal weer als periodieke gift gaan behandelen. 

Even opletten

Giften die u als periodieke giften gaat behandelen, zijn fiscaal niet meer als gewone giften aftrekbaar. Afhankelijk van de omvang van de resterende gewone giften, in relatie tot de hoogte van uw verzamelinkomen, kunt u voor die gewone giften dus minder dan voorheen aftrekken. Of zelfs niets meer.

Details in de overeenkomst

In de overeenkomst moet zijn bepaald dat de uitkeringen eindigen bij het overlijden van uzelf en eventueel ook van iemand anders, bijvoorbeeld uw partner. De overeenkomst komt dan automatisch te vervallen als in die periode die aangewezen persoon inderdaad overlijdt.

Vermeld in de overeenkomst als begunstigde: ‘Protestantse Kerk in Nederland, ten gunste van de Protestantse Gemeente Krimpen aan den IJssel’. Daardoor kan de overeenkomst gewoon doorlopen als u naar een andere gemeente verhuist.

Als u arbeidsongeschikt of werkloos wordt, kan de overeenkomst zonder financiële schade tussentijds worden beëindigd.

Meer informatie

Meer informatie over de faciliteit van de periodieke giften kunt u verkrijgen bij de penningmeester van het College van Kerkrentmeesters, Hans van Lieburg (telefoon: 0180517409; e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).